BMX cyklar

BMX är en förkortning för Bicycle Moto X vilket översatt till svenska skulle bli något i stil med cykelmotorcross. Det ordet passar väldigt bra in på vad cykeln från början användes till även om det idag även finns fler grenar där BMX-cykeln används.

BMX-cykelTävlingar med BMX-cyklar utförs på liknande sorts banor som motorcross. Banan består av många hopp, doserade kurvor och körs på sand eller mycket fint grus. Sporten växte fram i början av 70-talet i delstaten Kalifornien i USA. Det var ungdomar som var för unga för att utöva sporten motorcross som ändå ville uppleva spänningen i farten och hoppen. De utvecklade därför en cykelsport som tog efter delarna i ”storebrors” gren.

BMX är idag så stort i världen att den är invald som en olympisk gren sedan OS i Peking 2008.

Förutom att tävla på banor finns det även en gren som kallas för BMX Freestyle. Det är en bedömningssport där kunskapen och fantasin sätts på prov genom att utövaren ska kunna göra tricks på olika svår nivå. Detta kan antingen utövas på plan mark (flatland) eller med färdiga hinder (Street eller Park). BMX kan även åkas i ramper likt skatebord.

Beroende på i vilken gren som BMX-cykeln ska användas i köps antingen en freestyle-cykel eller en bancykel.

En av de saker som karakteriserar BMX-cykeln är de små hjulen. Bancyklarna har oftast 20tum men det förekommer även undantag på 24tum. Däremot är det extremt sällan (om ens någonsin) som det är större hjul på dem. Ramen är av stål eller aluminium på bancykeln men när det gäller freestylemodellen är den tillverkad av stål. Detta eftersom dessa cyklar får vara med om betydligt hårdare påfrestningar när olika konster ska utföras med den.

Två andra saker som karakteriserar freestylecykeln är att den har rotorbroms och pegs. Med rotorbroms kan styret snurras helt runt utan att bromsens vajer lindas in i styret. Allt för att det ska vara lättare att trixa obehindrat. Pegs är stöd som sticker ut vid hjulens nav. Där kan cyklisten sätta sina fötter när vissa trick ska utföras.